Örökké a számok bűvkörében – mennyibe kerülhet egy napelemes rendszer?

Mondhatják, hogy biztos magamnak keresem ezeket a helyzeteket, de az az igazság, hogy megtalálnak maguktól. Illetve, ha nem is maguktól, de leginkább a családtagoktól és barátoktól. Azokról a szituációkról van szó, amikor nem szabadulhatok a könyvelői mivoltomtól és otthon is a számokkal kell foglalatoskodnom valamilyen formában.

A legutóbbi alkalommal arról volt szó, hogy az öcsém erősen gondolkozik azon, hogy egy fotovoltaikus rendszerrel fejleszti az otthonát. Igen ám, de mint tudjuk, ez a fejekben köztudottan úgy lett elterjedt, hogy drága mulatság. Mivel ő nem a számok mágusa, ezért arra kért, hogy kicsit ássak már utána, hogy mennyi is valójában a napelem ára.

Egy napelemes rendszer árát sok tényező befolyásolja és szabja meg, éppen ezért konkrét értéket csak akkor érdemes tényként kezelni, hogyha azt már a kivitelező ajánlatában látjuk. Viszont arra vonatkozólag, hogy a különböző teljesítményű napelemes szerkezetek árai hogyan alakulnak egész jó találatok vannak az interneten. Például a napelemrendszer.info oldalon van egy kisebb táblázat pontosan erre vonatkozólag, sőt, szinte minden teljesítményhez tartozik egy vagy akár több rövidebb történet is a már megvalósult tervekről.

Minden teljesítményhez többféle napelem árat tüntetnek fel azért, hogy egy elképzelésünk legyen arról, mit jelentenek a különböző márkájú napelemek, inverterek és mekkora differenciát tudnak okozni ezek az eltérések az árban. Hangsúlyozom, hogy ezek továbbra is eltérhetnek a tényleges ajánlat összegétől, de irányadónak nagyon jók. Így például egy 3kW-os rendszert nagyjából br. 1.300.000 – 1.400.000 forintért már meg lehet csináltatni és ezek természetesen mind minőségi berendezések. A pontosabb információkért mindenképpen érdemes egy ingyenes árajánlatot kérni a konkrét villamosenergia fogyasztással rendelkező otthon részére.

napelem ára