Okos cégvezető, könyvelő, és pályázat segítségével korszerűsödött a gyár

A sógorom a textiliparban dolgozik. Hogy egészen pontos legyek, munkaruházathoz állítanak elő textíliákat, és helyben le is gyártják a ruhadarabokat. A cég vezetője eléggé haladó szellemű, ezért az elmúlt évben úgy döntött, hogy energiakorszerűsítésbe kezd. A gyár áramellátását a jövőben javarészt napelem rendszerrel szeretné biztosítani. Egy ekkora beruházást azonban egyedül nem tudott kivitelezni. Szerencséjére, a tavalyi évben még elérhetőek voltak energetikai korszerűsítésre felhasználható, vissza nem térítendő állami támogatások.

A cégvezető még időben kapcsolt, és megpályázta a támogatást, amit el is nyert. A pályázat által megkapható pénzösszeg az Európai Uniótól származnak. Az így kapott bevételek elszámolásához azonban szüksége volt egy jó könyvelőre is. A könyvelő segítségével minden kiadást tudtak vezetni, minden fejlesztésre elköltött pénzzel el tudtak számolni. A napelem rendszer telepítéséhez szükséges papírok beszerzése, és az elszámolás maga több időt vett igénybe, mint a rendszer telepítése.

Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy egy munkaruha gyártó áramellátásához mekkora kell legyen a napelemek teljesítménye? Bizonyára milliós nagyságrendű beruházásról beszélhetünk, ugyanis egy nagyobb teljesítményű rendszer nem olcsó, arról nem is beszélve, hogy a jövőben még bővítések is szóba jöhetnek, így bizonyára nagyobb teljesítményű invertert is vettek.

A munkaruha gyár vezetőjének döntése engem is inspirált. Nagyon tetszik, hogy környezetbarát módon, saját maguknak szeretnék megtermelni a felhasznált energiát. Igaz kisebb léptékben, de én is tervezem napelem rendszer telepítését a lakóházamra. De vajon hogyan tudom kiszámolni, hogy egy átlagos fogyasztású családi ház áramellátására, mekkora kell legyen a napelemek teljesítménye? A napelempalyazatok.hu cikkéből választ kaptam sok kérdésemre. Arra, hogy miként kell figyelembe venni a fogyasztóim számát, mekkorára kellene méretezni a rendszert, mekkora teljesítményű invertert vegyek meg, etc. Említést tesznek arról is, hogy a jövőre is gondolni kell, ugyanis az energiaszükségletünk valószínűleg növekedni fog, így ennek fényében döntsünk a rendszerünk méretéről.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ne az olcsóbb ár legyen a meggyőző szempont a napelemek és az inverter kiválasztásakor. Megvehetünk olcsón, nagyobb névleges teljesítménnyel rendelkező napelemeket, azonban mi értelme az alacsonyabb árnak, ha harmadannyi idő alatt tönkremennek, mint a drágább, de minőségi panelek? A csere és a javíttatás is pénzbe kerül, így hosszú távon sokkal jobban megéri egyszer megfizetni a nagyobb összeget, ahelyett, hogy háromszor fizetnénk, csak kevesebbet.

Szerencsére, ha megbízható kivitelezőt kérek fel a napelemek telepítésére, akkor az előzetes felmérésből, amit végeznek, úgyis pontosan ki fog derülni, mekkora rendszerre lenne szükségem. Csak a mérések után adnak árajánlatot, így biztos lehetek abban, hogy tökéletesen a házamra szabott napelem rendszert kapnék.