Könyvelőnk és a készülőben lévő napelemes rendszere

A férjem, Gábor már évek óta alatt ugyanazzal a könyvelővel, Verával dolgozik, és nagyon elégedett a munkájával. Vera mindig rendkívül precíz és pontos munkát végez, és mindig tisztában van az aktualitásokkal is. Azonban mivel a műszaki dolgokhoz egyáltalán nem ért, ezekben gyakran Gábor segít neki, mivel Vera kettesben él az édesanyjával, férfi pedig nincs a háznál.

Eddig Gábor apróbb dolgokban segített neki, például az új tévéjük beállításában és az új mosógép bekötésében. Egy fél évvel ezelőtt azonban Vera egy nagyobb ívű projekt kapcsán kérte ki Gábor tanácsát, ez pedig egy napelemes rendszer esetleges telepítése volt.

Szerencsére Gábornak már ebben is volt tapasztalata, ugyanis mi pár éve már kiépíttettünk egy rendszert a tetőkön. Vera egyébként eleinte azt gondolta, hogy ő most csak úgy kíváncsiságból rákérdez erre Gábornál, de nem hitte volna, hogy végül bele is vág, pontosabban bele is vághat a projektbe. Azt hitte ugyanis, hogy nincs meg a teljes összeg, ami kellene, akkor addig ez egy veszett ügy.

Természetesen azonban ez nem így van, s mikor Gábor elmesélte neki, hogy valójában a projekt beindítható már mindössze 10%-os önerővel is, akkor nagyon megörült.

Gábor át is küldött neki egy nagyon jó kis weboldalt, ahol a napelemes pályázat kapcsán a legfontosabb dolgokat nagyon szépen összeszedik. A pályázat itt nem klasszikus értelemben értendő, tehát nem olyan támogatás elnyerését teszi lehetővé a konstrukció, amely nem visszatérítendő, hanem egy 0%-os THM-mel igénybe vehető hitelhez nyújt hozzáférést, azonban így is hatalmas segítséget jelent azoknak a magánszemélyeknek, családoknak, akik másképp egy ilyen befektetést nem tudnának megengedni maguknak.

Természetesen a pályázat beadhatóságának számos feltétele van, így tehát a Magyar Fejlesztési Bank kölcsönét például eleve nem kaphatja meg olyan személy, akinek az igazolt jövedelme a törlesztő részlet összegét nem fedezi, akinek adótartozása meghaladja a 149.000 forintot vagy akinek hatvan napnál régebbi lejáratú közüzemi tartozása áll fenn. Hasonlóképpen kizáró ok az is, ha valakit rossz adósként tartanak nyilván a KHR listán, vagy ha a kérelem beadásához szükséges feltételeket a kérelmező mesterségesen hozta létre.

Veránál persze egyik ilyen kizáró ok sem forgott fenn, viszont egy bökkenő azért volt, ugyanis az is feltétel volt, hogy a kérelmezőnek a fejleszteni kívánt ingatlan tulajdonosának vagy résztulajdonosának kell lennie, Vera pedig nem volt tulajdonos, de még résztulajdonos sem, mert a ház teljes egészében édesanyja nevén volt. Ez azonban aztán gyorsan megoldódott, hiszen Vera édesanyja mondta, hogy természetesen semmi akadálya annak, hogy a ház egy része át legyen íratva Vera nevére.

A ház fekvése, tájolása egyébként jobb nem is lehetett volna, mind déli, mind nyugati tetőrészek is voltak, méghozzá ideális dőlésszöggel.

napelemes pályázat

Amin azonban kicsit aggódott Vera, az a tetőszerkezet teherbírása volt, s ezzel kapcsolatban azért Gábor sem tudta őt megnyugtatni, mert ő is kétesélyesnek látta a dolgot.

Szerencsére azonban végül az derült ki, hogy a tető bírni fogja a rendszert, így aztán a felmérés után megtörténhetett a pályázat megírása is, amiben a Pentele Solar Kft., akikkel a felmérést is csináltatta, maximálisan segítőkész volt.

A napelemes pályázat, amit végül beadásra került, nemrég zöld utat is kapott, és Vera még az elvárhatónál is izgatottabban várja a rendszer telepítését. Mint utóbb kiderült, mindenféle, a környezettudatosság irányába mutató változtatásokat szeretne eszközölni az életében, így ez most ez igazán nagy ajándék és eredmény volt a számára a vászontáskák és a komposztálás után.