Könyvelés helyett most iskola előkészítő feladatokban merültünk el

A könyvelés világában a számok teszik ki a napjaimnak a nagy részét, de hazaérve otthon vár Anna, akivel el szoktunk merülni egy saját kis birodalomba, amit Szabó Szilvia mesterlogopédus, gyógypedagógus, köznevelési szakértő teremtett meg számunkra. Szilviának van egy látogatás könyvek sorozata, ami a beszédindítástól egészen az iskolakezdésig használható. Szilvia oldalát még az ovis időszakban ismertem meg, ahol a látogatás a beszéd birodalmába könyvsorozatot használtuk először, ami nagyon nagy segítséget adott ahhoz, hogy bővítsük Annának a szókincsét. Nagyon szuper, irányított beszélgetéseken keresztül tudtuk elérni a szókincs bővítést. Az egész nagyon játékos volt, így minden pillanatát élvezte.

Most már elérkezett az az idő, amikor az iskolakezdés itt lebeg előttünk, és így ehhez én beszereztem Szilviának a látogatása a tudás birodalmába könyvét a szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalról, amit Anna szintén az első pillanattól kezdve nagyon megszeretett, Néha már külön le kellett állítanom a feladatok elkészítésével, hogy néha pihenjünk is egy kicsit, de ennek kifejezetten örülök, hogy ennyire lelkesen tud ezekhez a feladatokhoz állni.

Biztos vagyok benne, hogy mire végigmegyünk ezen a könyvön, egy olyan háttértudást fog számára biztosítani, ami meg fogja könnyíteni neki az iskolába való átállást, hiszen az óvoda és az iskola között azért nagyon nagy különbség van, és nem egyszerű zökkenőmentesen megoldani ezt a váltást. Persze ez nagyon függ az adott óvodától is, de gyakorlatilag elmondható, hogy olyan igazi iskola előkészítő foglalkozások nem igazán vannak nálunk.

Nagyon szupernek tartom, hogy Szilvia elkészítette ezt a feladatgyűjteményt, aminek köszönhetően több mint 150 oldalon keresztül gyakorolhatunk a gyermekünkkel, és ezzel fejleszteni tudjuk a különféle készségeit, valamint képességeit is. Ezeknek a feladatoknak a megoldása során olyan készségek, valamint képességek tudnak fejlődni tovább, mint a térbeli tájékozódás, szerialitás fejlesztése, hallás és vizuális figyelemfejlesztése, valamint a kognitív folyamatok fejlesztése, de ugyanígy a ritmus és vonalvezetési gyakorlatok is megtalálhatók benne, amik szintén nagyon jó hatással vannak a fejlődésre. Az egész könyv nagyon nagy szerepet tölt be abban, hogy az anyanyelv is fejlődni tudjon, rengeteg új szóval is meg lehet ismerkedni, illetve az ismert szavaknak a használatát tudja vele gyakorolni.

Az egyik nagyon jó tulajdonsága ennek a könyvnek, hogy nem egyből zúdít rá minden típusú feladatot a gyerekre, hanem az egész könyv nagyon logikusan és fokozatosan van felépítve, tehát egyre inkább nehezedő feladatokkal találkozhatunk benne, aminek segítségével fokozatosan tudjuk fejleszteni a gyermeknek a képességeit. És mivel az elején egyszerűbb, könnyebb feladatok találhatók, aminek a megoldása már azonnali sikerélményeket hoz, így a gyereknek is meglesz hozzá a kedve, hogy folyamatosan elővegye azt a könyvet és gyakoroljon vele. Ez Annánál is megfigyelhető. Mikor hazaérek, már ő rohan a könyvvel, hogy mikor fogunk belőle feladatot megoldani, egyszerűen annyira izgalmasnak találja a benne található feladatokat.

A feladatok sorrendjénél Szilvia azt mondja, hogy a gyermek képességeihez mérten egyénileg is variálható. Nekem eddig minden könyvénél bevált az a sorrend, ami alapján ő felépítette, így ezen a könyvön is így megyünk végig.

Ahogy megoldottuk közösen ezeket a feladatokat, ráeszméltem arra, hogy ez a könyv nem csak Annának lesz nagyon hasznos, hiszen még előttem is feltárta azokat az ismereteket, amivel rendelkeznie kell Annának és nem feltétlenül gondoltam mindegyikre, hogy az már az iskolakezdésnél nagyon hasznos lehet számára. A könyv segített abban, hogy megértsem én is, hogy mire van pontosan szüksége. Nagyon sok kép is megtalálható a könyvben, ami nagyon fontos, hiszen a gyerekek az érzések és az élmények alapján ismerik meg a világot. Így az ilyen képi anyagok nagyon sokat segítenek abban, hogy még könnyebben fel tudja dolgozni azokat az információkat, amiket a könyv által tanulhat meg. Holival pedig, a bagollyal mindenkinek nagyon könnyű a hatékony tanulás.

Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy ha olyan korú gyermeke van, aki hamarosan iskolába fog kerülni, akkor vegye meg ő is ezt a készségfejlesztő feladatgyűjteményt a szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalról.