Itt a lehetőség, hogy napelemes rendszerre pályázzunk!

Már gyerekkoromban is imádtam a számolást és a matematikát. Bármit precízen ki kellett mérni vagy számolni, én mindig önként jelentkeztem a feladatra. Néha talán kicsit túlságosan is belemerülök a részletekbe és túl sok időt töltök el ezzel. Erről a jó szokásomról a mai napig sem tettem le, ami a feleségemet időnként egy kicsit bosszantja. Otthon is állandóan számolgatom ugyanis fillérpontosan a családi kasszába befolyó és az onnan kifolyó összegeket, és igyekszem mindig pontos kalkulációkat készíteni és sajnos azt tapasztalom, hogy az utóbbi időben jelentősen emelkedett a villanyszámlánk, mióta a feleségem home office-ban dolgozik. A napenergia plusz program magyar közlöny oldalán történő megjelenését már régóta rebesgették, de kicsit szkeptikus voltam, és a sok munka miatt nem volt időm az ehhez kapcsolódó részeket is olvasni.

Egy nap megint a villanyszámla miatt bosszankodva mentem be a munkahelyemre. Elkezdtem panaszkodni egy kollégámnak, aki megkérdezte, hogy hallottam-e a napenergiapluszprogram.hu oldalról. A napenergia plusz program magyar közlöny általi kiadása óta a napenergiapluszprogram.hu ugyanis folyamatosan gyűjti az ezzel kapcsolatos híreket és tudnivalókat.

Meg is néztem hát az oldalt, mivel kíváncsi lettem a pontos adatokra. Egész pontosan 15.160 háztartás kap lehetőséget arra, hogy akkumulátoros, hibrid inverteres napelemes rendszert szereltessenek fel, melynek a nagy része állami támogatásból kerül finanszírozásra nyertes pályázat eseten.

Ami kifejezetten tetszett, az az, hogy a napenergiapluszprogram.hu nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kihangsúlyozza a konstrukció gazdasági előnyeit. A szomszédos országok klímapolitikája is hatással van ugyan a mi energiaügyi rendelkezéseinkre, ugyanakkor hazánkban is rengeteg változás történt e téren az elmúlt időszakban. Megszűnik például a szaldó elszámolás, ami nagy kár, mivel az új, bruttó elszámolás keretében így mindenképp lesz villanyszámlánk. Ennek oka, hogy a szolgáltató az általunk megtermelt áramot olcsóbban veszi vissza, mint amennyit mi fizetünk olyankor az áramért, amikor nem termel a napelemünk.

A napenergiapluszprogram.hu kihangsúlyozza, hogy emiatt is előnyösek az akkumulátoros rendszerek, mivel a megtermelt de fel nem használt energia egy részét el tudjuk tárolni egy későbbi időpontra, amikor felhasználjuk, ebből kifolyólag kevesebb áramot táplálunk vissza a hálózatba és a veszteségünk is kevesebb lesz.

Nagyon megtetszett az ötlet, így hát felbátorodtam és felvettem a kapcsolatot a céggel. A kitöltendő űrlap nagyon egyszerű volt. A munkámból kifolyólag nem ehhez voltam hozzászokva, tudom ugyanis, hogy mennyire bonyolult tud lenni az adminisztráció, az információk pedig sokszor nem egyértelműek. A napenergiapluszprogram.hu munkatársa viszont eloszlatta ezeket a félelmeimet, mivel minden kérdésemre pontos választ kaptam, és a folyamatot is egyszerűen elmagyarázták. Azt mondták, mindenben segítenek, és bármikor nyugodtan fordulhatok hozzájuk, ha bármi probléma lenne a pályázattal kapcsolatos előkészületek során.

Most már nem a villanyszámlán szereplő adatokat számolom össze-vissza, hanem a napokat január 15-ig, akkor van ugyanis a pályázat beadásának napja. Remélem, sikert könyvelhetek el a napenergiapluszprogram.hu segítségével!