Egy könyvelő sem tudhat mindent az ingatlan eladásról

Azt gondolná az ember, hogy egy könyvelő, akinek folyamatosan továbbképzéseken kell részt vennie és minden új törvényt ismernie kell, képben van azzal is, hogy milyen dokumentumok szükségesek egy ingatlan eladásához. Hát én is így gondoltam nagyképűen, hogy nem érhet semmilyen meglepetés. Így nagyobbat is csattant a képletes pofon, amikor már az ügyvédnél ültünk az adásvételi szerződés aláírásához, és kiderült, hogy ehhez még szükség lenne egy úgynevezett energetikai tanúsítványra is.

Őszintén szólva égett a bőr az arcomon, hogy ennek nem néztem utána és emiatt hiába csődítettem oda az aláírókat és a vevő jelöltet. Azért az ügyvédbojtár megnyugtatott, hogy ne essek annyira pánikba, ez nem egy túl hosszú, se nem bonyolult procedúra. Azt is megsúgta, hogy ő ezt a céget ajánlja, vele már van több pozitív tapasztalata is: e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak.

Amint hazaértem átfutottam a weboldalt és örömmel láttam, hogy még éppen fel is tudom őket hívni, tudniillik reggel 8-tól este 8-ig dolgoznak. El is meséltem nekik a problémámat és a hölgy a vonal túlsó végén megnyugtatott, hogy nem lesz semmi gond, már akár 12, de 24 órán belül biztosan rendelkezni fogok a szükséges dokumentummal.

Első körben felvette az adataimat, majd másnapra meg is beszéltünk egy időpontot, amikor a szakértő kollégája kijön hozzám és felméri az ingatlant. Szerencsére az egész ország területén bárhova kijönnek, így nem okozott problémát, hogy nem Budapestről, de még csak nem is megyeszékhelyről van szó. Azt előre jelezte, hogy készítsek majd ki minden olyan dokumentumot, ami az ingatlannal kapcsolatban rendelkezésemre áll: a korábbi adásvételi szerződést, műszaki rajzot és a legfontosabbat, a helyrajzi számot. Azt mondta, hogy ha ezt nem tudom akkor sincs gond, csak lépjek be az ügyfélkapu felületére és töltsem le ingyenesen a nem hiteles tulajdoni lapot. Ezen biztosan rajta lesz a szükséges szám.

Másnap ki is jött a szakember és szemrevételezte a nyílászáróimat, a lakás tájolását, a fűtésrendszert és a meleg vizet előállító berendezést is. Ezután már küldte is az adatokat az irodájukba, ahol még végeztek néhány számítást és már meg is határozták, hogy milyen az ingatlanom energetikai besorolása. Mint megtudtam, ez terjedhet AA++-tól egészen JJ-ig, ami azt jelenti, hogy a minimális energiaigényűtől a kifejezetten rosszig. Sőt az is kiderült számomra, hogy ez az egész tulajdonképpen azért jó, mert egyfajta független tájékoztatást nyújt a vevőnek arról, hogy mennyire korszerű a vásárolandó ingatlan és ez alapján kb. milyen nagyságrendű rezsire számíthat.

Az energetikai tanúsítvány kézbesítésére három módot is kínál a www.e-tanusitas.eu. Ha nagyon sürgős, akkor 12 órán belül el tudják küldeni SMS-ben az azonosítószámát, amit már bele lehet írni a szerződésbe és haladni tovább az eladási procedúrában. Ha környezetbarát megoldást szeretnénk, akkor kérhetjük e-mailben, vagy ha olyan földhözragadtak vagyunk mint egy könyvelő – aki szeret minden dokumentumot lefűzni magának – akkor 24 óra elteltével futárszolgálat segítségével kaphatjuk meg az eredeti papír alapú bizonyítványt.

Az áraik is nagyon barátiak, így szerencsére nem okozott olyan nagy fejfájást ebben a lakás eladási és új lakás vásárlási hercehurcában, hogy ki tudjam fizetni ezt a nem betervezett költséget. A honlapjukon meg is lehet nézni itt: e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak. Alapvetően az ingatlan helyétől, méretétől és lokációjától függ, hogy végül mennyit kell majd fizetnünk. Ezen felül kiemelném, hogy árgaranciát is vállalnak, tehát ha egy másik szolgáltatónál jobb árakat találok, akkor annyit kell csak fizetnem nekik is.