Egy könyvelő is tudhat dolgokat a napelem inverterről

Néha a barátaim meglepődnek, hogy a számokon kívül másokhoz is értek. Pedig nem beszélek sokat a munkámról, a könyvelésről. Azt a megjegyzést még talán könnyebben viselte volna a lelkem, ha azt mondják, hogy nőként meglepően sokat értesz műszaki dolgokhoz. Bár a mai világban már szerintem ez a kijelentés sem állja meg a helyét.

Nos, a téma, ami olyan megdöbbentő volt, az a napelem inverter. Ugyan nem is értettem, mert pár évvel ezelőtt a férjemmel szereltettünk fel napelemeket a házunkra, és tudták, hogy mindketten mindig alaposan utánanézünk a dolgoknak.

Muszáj voltam elküldeni nekik két sör között a Napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven cikket a PENTELE SOLAR Kft. honlapjáról, hogy majd ők is kiokosodjanak. Nyilván bele is kezdtek, de egyből kérleltek, hogy jaj, inkább mondjam én.

Bele is kezdtem a mondandómba. A céget jól ismerem, mert mi is náluk csináltattuk a napelemrendszerünket. Az inverterre is min. 5 év garanciát vállaltak, de mi éltünk a 15 éves hosszabbítás lehetőségével. A német gyártású SMA termékeket forgalmazzák az inverterekből. Meghibásodás esetén – általában a varisztor, a túlfeszültségért felelős alkatrész romlik el – vállalják a javítást, de szükség esetén a teljes cserét is.

Ugye, az inverternek azért van fontos szerepe a napelemek kapcsán, mert ez alakítja át az egyenáramot váltóárammá. Mi pedig a nap által termelt energiát így tudjuk az otthonunkban felhasználni, megspórolva ezáltal az áramszámlát. Szóval, tulajdonképpen ennek az eszköznek köszönhető a napelem működése.

Mi azért is választottuk ezt a céget a keresésünkkor, mert már a honlapon is mindent a lehető legkorrektebben leírnak, nem akarnak átverni. Az árról nem is esett szó egészen addig, míg minden részletet, ami a mi háztartásunkra vonatkozott át nem beszéltünk. Az inverter esetében még a szolgáltatót is felkeresték, és mutatták a listájukat, hogy melyikek közül érdemes választanunk. A szolgáltató is nyilván korlátozza a terméklistát, így nekünk ehhez kellett igazodni. De a szakemberek nagyon segítőkésznek bizonyultak.

Az inverter kiválasztásánál mi a hagyományos, hálózatra visszatápláló rendszert választottuk. Emiatt is szükség volt a szolgáltatóval való egyeztetésre.

A férjem kérte egyébként az árajánlatot. A honlapon megadta a kapcsolatfelvételhez szükséges alapadatokat, plusz kérték az éves áramfogyasztásunkat is (kWh-ban vagy Ft-ban kell megadni), hogy már az előzetes kalkulációt el tudják végezni és a visszahíváskor már valamit vázolni tudjanak.

A telefonos igényfelmérést követte a személyes konzultáció, amikor terepszemlére jöttek. Furcsa volt azt a mondatot hallani, hogy „meg kell nézni, hogy érdemes-e a napelemet egyáltalán beszereltetni”. Teljesen meg voltunk döbbenve, hiszen az volt a cél, hogy spóroljunk, no, meg persze a környezetet is védjük ezáltal.

Persze, végül lett napelemünk, és igazából nem is akartam ezt a témát sokáig boncolgatni sörözés közben, így le is zártam a mondandómat gyorsan, mondván, hogy olvassák el a Napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven cikket.