A hosszú, fárasztó munka után irány a Szigetköz és egy remek túra!

Hiába választja az ember maga a szakmáját, azért tagadhatatlan, hogy néha elfáradhat a munkájában. Erre fel voltam készülve, mikor könyvelőnek álltam, de hát pontosan ennek az orvoslására találták ki a szabadságot és az aktív pihenést. Az én hobbim mindenek felett a túrázás, ez az, ami teljességgel kikapcsol és pihentet. Mikor végre nem az íróasztal felett görnyedek kimutatásokat és számlákat bújva, hanem bakancsban, hátizsákkal a hátamon járom a szebbnél szebb tájakat. És ebben szerencsére társaim is akadnak bőven, több barátom is hasonlóan lelkesedik a kirándulásokért, túrákért. Legutóbbi célpontunk a Szigetköz volt, ami, szerény véleményem szerint Magyarország egyik legszebb területe. Az ötlet pedig a cultractive.eu oldaláról származott, amit nemrégiben fedeztem fel, és ami mostanra már az első számú túraajánló oldalam. Egyszer még olyan gondolatom is támadt, hogy az összes általuk ajánlott útvonalat végig kéne járni, de hát sajnos az a fránya szabadidő eléggé véges…

A Szigetköz az ország észak-nyugati csücske, és nem mellesleg hazánk legnagyobb szigete. A Duna és a Mosoni-Duna határolja, és mind fekvésében, mind élővilágában igen egyedi. Jelentős része ártérben fekszik, éppen ezért igen gazdag a lápi világa. Vad és buja, pont olyan, ahol az ember szívesen csatangolna akár napokig is. Korábban nem igazán hallottam róla, a középiskolában tanultakat meg ugye hamar elfelejti az ember. Ráadásul akkoriban még nem is nagyon izgatott a túrázás, felfedezés, ez a vágyam csak felnőttként alakult ki. Így viszont volt lehetőségem újra felfedezni Magyarország szépségeit, bejárni azokat a részeket, amikről már elfeledkeztem. Tulajdonképpen ezért is jó, ha ilyen pihenési formát választ magának az ember. De a Szigetköz bejárása még ezek közül is kiemelkedett.

És a cultractive.eu, ami szóba került, tökéletes segítség az olyanok számára, mint amilyen én vagyok. Úgy is fogalmazhatnék, hogy amikor nem dolgozom, akkor azt tervezgetem, hogy hová mehetnék legközelebb túrázni. Az ország nyugati részét mindig is nagyon kedveltem, ezért szerettem meg annyira a Cultractive oldalát, ugyanis itt kifejezetten erre a területre koncentrálnak a túratippek, beszámolók. Maga a vállalkozás győri székhelyű, így az itt megtalálható, előre összeállított túrák többsége Győr-Moson-Sopron megyében kapott helyet. Ettől függetlenül persze vannak más területekre, például a Csallóközre vagy Pest-megyére koncentrálók is, ám a hangsúly azért mégis csak Győr környékén van. Aminek, mint említettem, kifejezetten örülök.

Úgy ismertem meg egyébként a cultractive.eu oldalt, hogy egy ebédszünet alatt új útvonalat kerestem magunknak, és ekkor találkoztam ezzel a kifejezetten belföldi túrákra szakosodott portállal. Azt is mondhatjuk, hogy véletlen találkozás volt, de szerelem szövődött belőle. Ha a kollégám nem szól rám, talán a nap végéig az ajánlókat és a beszámolókat bújtam volna egy félig megevett szendviccsel a kezemben, annyira lekötött a dolog. Alig győztem betelni a sok érdekes és hasznos tippel, tartalommal. Ráadásul, ami plusz hasznos funkció a cultractive.eu oldalán, hogy akár a saját túraútvonaladat is megtervezheted egy térkép segítségével, és így előre megnézheted, hogy mekkora távolság, és nagyjából meddig fog tartani. A Google térképén ilyet nemigen lehet, legfeljebb A és B pontot megadni, aztán valami hozzávetőleges eredményt kapni, és ennyi. Más túrázós oldalakon pedig egyszerűen használhatatlan a térkép, teljességgel elavult rendszereket használnak, amik mostanra nem mondhatni, hogy szépen öregedtek. Visszatérve, az itteni böngészésem során láttam az ajánlót a Szigetköz csodáiról is, és ekkor döntöttem el, hogy muszáj lesz meglátogatni.

Itt olvastam róla, hogy mennyire változatos és különleges ennek a területnek az állat- és növényvilága. A két folyó általi határoltság persze magyarázza ezt, hiszen az ilyen földdarabok mindig elszigeteltek kissé, de az is biztos, hogy az időnkénti áradások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a terület folyamatosan változzon, megújuljon. Több település is található itt, melyek közül nem egyet kifejezetten bájosnak és érdekesnek találtam a leírások alapján. Összefoglalva, a Szigetköz egy olyan természeti és kulturális különlegessége Magyarországnak, amit minden valamire való túrázónak fel kellene egyszer fedezni. Persze, tudom, nem mindenkinek van lehetősége átszelni az országot, hogy egy-két napig bóklásszon és felfedezzen, de azért ha lehetőség kínálkozik, akkor érdemes élni vele.

Szigetköz

Én a cultractive.eu oldalában is a lehetőséget láttam, és azok után, hogy a Szigetköz világáról és látványosságairól ilyen remek összefoglalót készítettek, már meg is győztek róla, hogy komolyan veszik ezt a túra-tanácsadás, tippadás dolgot. És igazat kell nekik adnom, ugyanis a Szigetközben rendezett kis túránk valóban varázslatos, mi több, felejthetetlen lett. Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy jó időszakot kell választani, lehetőleg ne kora tavasszal menjünk, mert akkor nagyobb az árvízveszély. Nyáron viszont, amikor jellemzően alacsonyabb a Duna és a Mosoni-Duna vízállása, egészen nyugodtan célba vehetjük, és akár napokig is túrázhatunk-sátorozhatunk a szigeten anélkül, hogy kétszer ugyanabba a látványosságba futnánk. Ehhez persze kell nem kevés elszántság és kitartás. Minden reggel sátrat bontani, csomagolni, tovább indulni, este tábort verni, és így tovább. Viszont ha rászánod az időt, akkor egészen csodálatos és egyedülálló dolgoknak lehetsz szem- és fültanúja.

Ha pedig másfelé túráznál, arra is tökéletes választás a cultractive.eu, ugyanis az oldalon tematikusan, vagy éppen terület, közlekedés szerint is kereshetsz magadnak túrákat, útvonalakat. Gyalog mennétek? Akkor kereshetsz gyalogos útvonalakat. Netán kerékpároznátok? Szerencséd van, hiszen biciklis túrák is vannak szép számmal az előre összeállított kirándulások között, a rövidtől egészen a 40 kilométeresig. Sőt, olyat is találsz, amit inkább a családdal érdemes végigjárni, például városnéző kirándulások, útvonalak. Szóval a lényeg, hogy ha nem idegenkedsz a gyaloglás, testmozgás gondolatától, akkor a cultractive.eu óriási segítséget jelenthet, hiszen a kész tippeken és beszámolókon túl, mint azt már mondtam, a saját útvonaladat is összeállíthatod.

Nekem/ nekünk óriási élmény volt a Szigetköz, és ezt a cultractive.eu oldalának köszönhetem. Ha nem tévedek fel ide, nem fedezem fel magamnak a színes és érzékletes ajánlókat, akkor talán csak évek múltán jutott volna eszembe, hogy ezt a csodálatos területet is fel kellene fedezni, meg kellene hódítani. Már ha eszembe jutott volna egyáltalán… Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy ha valaha is Nyugat-Magyarországon terveznék ismét túrázni, amire igen nagy az esély, akkor a cultractive.eu lesz az első portál, amit felkeresek. Nem csak azért, mert kíváncsi leszek, hogy éppen milyen remek túrákat és kirándulásokat ajánlanak arra a területre, hanem mert az ő tálalásukban a várható számadatokat is megtudhatom, és így felkészülhetek, nem fog meglepetés érni. Rábízom magam a cultractive.eu oldalára, és amelyik túraút szimpatikus, amiben van valami plusz, amiért érdemes végigkutyagolni, azt idővel meg is fogom csinálni. Mi több, azóta már a barátaim is alaposan rászoktak, állandóan látom, hogy a csoportban jönnek-mennek az üzenetek, bennük a Cultractive linkjeivel. Hát, mit mondhatnék. Így kell divatot teremteni.