A főnök, a könyvelő és a hőszivattyú esete

A munkahelyemen engem szoktak megkérni sokszor, hogy tartsam a kapcsolatot a cég könyvelőjével is. Persze nem kell, hogy mindenféléről tudjak, meg mindenhez hozzáférésem, belátásom legyen, csak az alap dolgok, hogy mikor, mit, hogyan, hánykor stb. Általában csak felhívom, elviszek neki ezt-azt, elhozok tőle ezt-azt és nagyjából ennyi.

Egyik nap bejött a nagyfőnök beszélgetni az irodába, aki egyébként elképesztően jó fej, közvetlen és halál laza, nem az a tipikus főnök, akit mindenki elképzel. Tekintve, hogy senki nem tudja pontosan mit is csinál a cégnél, rengeteg ideje van, ezt az időt pedig dumálással tölti ki. Mindenről képes beszélgetni, így például egyik nap a fűtések kerültek szóba. Egy komoly kis telke, vagy inkább birtoka van egyébként nem messze Budapesttől, és azt pedzegette, hogy kezdi unni a tűzifa aprítást meg beszerzést, így kéne neki valami másféle fűtési rendszer a nagy házába. Nyilván az egyszerű radiátor meg ilyesmik nem jók, szóval valami korszerűbb kéne, meg akkor már óvjuk a környezetet is, ha lehet.

A meló helyett kiadta nekem, hogy keressek rá az interneten milyen megoldások lehetnek erre, így nagyjából két órán át azt nézegettük, hogy mi lesz az ideális számára. Végül arra jutottunk, hogy a hőszivattyú lesz a megoldás. Persze érdemben nem tudtam hozzászólni a témához, de a sok böngészés végén többé kevésbé képbe kerültem, ami a legfontosabb, hogy környezetbarát megújuló energiáról beszélünk. A biztonságos és egyszerű fűtő, olykor hűtő berendezés takarékos használata hosszútávon térül meg. Legfőbb előnye, hogy állandó komfortos hőmérsékleten tartja a házat és a melegvizünkről is gondoskodik.

Nem csoda, hogy a sok pozitívum hallatára felcsillant a főnök szeme, rávágta, hogy ez kell neki. Találtunk is egy konkrét weboldalt, amely nagyon szimpatikus volt mindkettőnknek. Lépésről, lépésre le van írva, hogy mi kell a hőszivattyú telepítéshez. Elsőként kijönnek felmérni a terepet, majd, ha minden rendben, akkor megkezdődhetnek a munkálatok is. Egy nagyobb hőszivattyú esetében ez akár egy hétig is eltarthat, de mindenképpen megéri. Amit még fontos tudni, hogy ellenőrizni kell évente legalább egyszer a működését. A hőszivattyú karbantartás elmulasztásának ára lehet, például, ha a hideg tél előtt derül ki, hogy probléma van. A hőszivattyú karbantartás ár ugyan konkrétan nem szerepel a honlapon, de részletesebb információkért telefonon és email-ben is érdeklődhetünk. Persze biztos vagyok benne, ha valóban lesz ebből valami, a szerelők mindent elmondanak majd a főnökömnek.

Már „csak” a költségek vannak hátra, s mivel a főnök tudja, hogy néha tartom a kapcsolatot a könyvelővel, megkért, hogy finoman kérdezzek már rá, hogy mekkora összeget és hogyan tudna esetleg elszámolni a hőszivattyúból a cég kontójára. Hát megtettem, amit lehet, de jó hírekkel nem tudta szolgálni, tekintve, hogy a könyvelő még a hőszivattyú szóról sem hallott soha, így sok segítséget nem tudott nyújtani. Azt hiszem a főnökömnek maradnia a saját megtakarításainál.